Wat is een CDN?

We staan in dit artikel even stil bij een best practice die we hanteren bij onze e-commerce en PIM-projecten. Hoe verhogen we de snelheid van webpagina's door het aanleveren van bestanden en afbeeldingen via een CDN te laten verlopen?

Een CDN (Content Delivery Network) is een netwerk van servers die zijn geplaatst in verschillende locaties over de hele wereld. Deze servers zijn speciaal ontworpen om statische inhoud, zoals afbeeldingen, video's en javascript bestanden, efficiënt te leveren aan gebruikers.

Het idee achter een CDN is om de inhoud zo dicht mogelijk bij de gebruiker te plaatsen, zodat deze snel en gemakkelijk kan worden geladen. Dit kan het verkeer vanaf de oorspronkelijke server verminderen en zorgt voor een snellere laadtijd van de website voor de gebruiker.

Wanneer zetten we het best in?

Een CDN is vooral nuttig voor websites met veel internationale bezoekers of voor sites die veel statische inhoud bevatten. Bijvoorbeeld een webshop, e-commerce platform, of een video streaming dienst.

Een CDN werkt door de inhoud op verschillende servers te repliceren, waardoor deze altijd beschikbaar is voor gebruikers. Als een gebruiker een aanvraag doet voor een specifieke inhoud, wordt deze verzonden naar de server die het dichtsbijzijnde is en dus de snelste is.

Er zijn veel verschillende CDN-providers op de markt, met elk hun eigen unieke functies en prijzen. Dit maakt het kiezen van de juiste provider voor uw website een belangrijke beslissing.

Wij gebruiken ImageEngine

ImageEngine is een CDN voor beeldoptimalisatie en detectie van mobiele apparaten dat de belasting van uw afbeeldingen tot 80% kan verminderen, terwijl het uw SEO, online conversies en e-commerce verkoop stimuleert. En de installatie duurt minder dan een uur. Dit is niet alleen het verkleinen van afbeeldingen. Dit is volledige beeldoptimalisatie en levert de snelste afbeelding in het perfecte bestandsformaat voor elk apparaat. ImageEngine is door Google gerangschikt als een van de top 6 Beeld CDN's in de wereld.

of maak kennis met Cloudflare

Cloudflare is een bedrijf dat zich richt op internetbeveiliging en prestatieverbetering voor websites. Het biedt een scala aan diensten, waaronder een Content Delivery Network (CDN), bescherming tegen cyberaanvallen, en verbetering van de website-prestaties.

Een van de belangrijkste diensten van Cloudflare is het gebruik van hun CDN-netwerk. Dit netwerk repliceert de inhoud van een website op servers over de hele wereld, waardoor de inhoud sneller en efficiënter kan worden geladen voor gebruikers. Dit kan de laadtijd van de website verminderen en het verkeer vanaf de oorspronkelijke server verminderen.

Cloudflare biedt ook beveiligingsdiensten aan, waaronder bescherming tegen DDoS-aanvallen (distributed denial of service), gegevenslekken, en automatische blokkering van bekende spam- en malware-bronnen. Dit kan helpen om een website veiliger te maken en de reputatie ervan te beschermen.

Ze bieden diverse tools om de prestaties van de website te verbeteren. Deze tools omvatten o.a. minifying CSS, JavaScript en HTML, caching van inhoud, en beeldcompressie. Dit kan helpen om de laadtijd van de website te verminderen en de gebruikerservaring te verbeteren.

Meer weten over CDN-oplossingen?